Gümüş Aksesuarlar Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Gümüş aksesuarlar hayatımızın her yerinde bizimle; evimizde, aksesuarlarımızda, elektronik eşyalarımızda… Takı olarak da sıkça kullandığımız gümüş, hava teması ettikçe kararabilir. Bu fiziksel değişim, belirgin bir şekilde gözle de görülür. Bu kararmaları engellemek ve takılarınızı uzun süre kullanmak için gümüş aksesuarlarınızı nasıl muhafaza edebilirsiniz? İşte cevaplar…
- Kimyasallardan Mümkün Olduğunca Uzak Tutun
Gümüş, kararmaya müsait yapıda bir materyaldir. Havayla teması ne kadar artarsa, kararma süresi o kadar hızlanır. Özellikle şampuan, krem, bulaşık deterjanı, parfüm gibi kimyasallarla sürekli temas halinde olan takılar hızlıca deforme olur. Bu sebeple, bulaşık yıkayacaksanız gümüş yüzüğünüzü çıkarabilirsiniz veya banyo esnasında gümüş küpelerinizi çıkarabilirsiniz. Parfüm sıkmadan önce de dikkat etmek gerekiyor. Parfümünüz de gümüş aksesuarlara zarar verdiği için, sıktığınız parfüm kuruduktan sonra aksesuarlarınızı takmaya dikkat etmelisiniz. Gümüş aksesuarlar kimyasallarla ne kadar içli dışlı olursa, kararma süresi o kadar hızlı olacaktır.
- Nemli ve Islak Yerlerden Uzak tutun
Gümüş aksesuarlarınızı nemi ve sıcaklığı yüksek, ıslak ortamlardan uzak tutmalısınız. Bu nedenle, kesinlikle banyo ortamında muhafaza edilmemelisiniz. Aksesuarlarınızı kuru, serin ve rutubetsiz bir yerde saklamanız gerekir. Gümüş aksesuarlar temizlenmek istense bile, sıkça suyla temas ettirilmemelidir. Kullanım sonrası, bir pamuk yardımıyla silinerek kuru ve havayla teması minimuma indirilmiş bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Hava Geçiren Karton Kutularda Muhafaza Etmeyin
Çoğu kişi gümüş aksesuarlarını, satın aldıklarında kendilerine verilen karton kutularda muhafaza eder. Bu karton kutular, kuru ve ağzı kapalı olsa da kartondan yapıldıkları için ne yazık ki havayı geçirir. Kapağı kapalı olduğu için doğrudan havayla temas etmese de kartonun geçirgen yapısı, gümüşlerin yapısını zaman içinde bozar ve kararmaya sebep olur. Bu sebeple gümüş aksesuarlar, karton kutu yerine tercihen plastik kutularda muhafaza edilebilir. Böylelikle kullanım süresi uzar.
- Başka Takılarla Birlikte Muhafaza Edilmemeli
Takılarımızı genelde diğer madenlerden yapılmış takılarla birlikte saklarız. Bazı dönemlerde altın, gümüş, çelik demeden hepsini aynı yerde üst üste koyup, öylece muhafaza edebiliyoruz. Oysa bu madenlerin yapısına zarar vererek, yapılarının hızla bozulmasına sebep olur. Özellikle de kolayca deforme olabilen gümüş aksesuarları, başka takılarla birlikte saklamamak gerekiyor. Bu hem gümüşlerin kararmasına hem de diğer madenlerden yapılan takıların zarar görmesine sebep olur.
- Doğrudan Güneş Işığı Gümüş Aksesuarlar İçin Zararlıdır
Güneşin zararlı ışınları, cildimizi yıpratırken gümüş aksesuarlar için de yıkıcı olabiliyor. Kullanılmadığı zamanlarda ışığa maruz kalması, gümüşün hızlıca kararmasına sebep olur ve kullanım süresini kısaltır. Gümüş mümkün olduğunca, kuru ve nemsiz ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bunun yanında, ışık almayan yerlerde saklanması uzun süre kullanım sağlayacaktır.